Om ILA

ILA är ett nätverk för barn- och ungdomsboksmakare som vill verka för barns och ungas rättigheter i Astrid Lindgrens anda. Vi finns även på Facebook.

Varför finns vi?

Ibland går det helt enkelt inte rätt till i samhället. Stora regelverk ställs mot den lilla individen, och vi som ser på och inte håller med reagerar, klickar och delar i sociala medier, skriver under protester, står på torg och talar. Det är så vi har lärt oss att agera när vi inte känner igen oss i besluten som fattas. Vi förväntar oss att de som beslutar ska lyssna. Men ibland känns det inte som de gör det. Ibland känns det som eftertrycket behöver vara ännu större och starkare för att höras i allt brus.

Många av oss som uttrycker oss i någon konstnärlig form ser världen glida in i våra bilder, berättelser, betraktelser. Ord och bilder kan förändra och påverka, men ibland finns ingen tid att vänta på publicering och stilla opinionspåverkan. Dagligen nås vi av nyheter från de konflikter och krig som härjar världen både nära och långt bort. Ibland står vi plötsligt mitt i, och behöver agera. Ibland skulle det vara bra att kunna göra något snabbt, och att vara många.

Därför har vi, några barn- och ungdomsboksmakare, nu startat det här nätverket. Inte för att det inte redan finns nätverk. Men för att vi som yrkesverksamma kulturskapare har kanaler ut i samhället – och för att vi tycker det känns dags att samla oss och använda oss av vår gemensamma kraft.

Just nu lever många ensamkommande unga afghaner i Sverige i total skräck för att få sin ålder uppskriven, och för att utvisas till ett land som UD avråder från att resa till. I värsta fall väntar dem döden, och några av dessa ungdomar har redan valt att ta sina egna liv hellre än att landa utan skymt av framtid i ett otryggt Kabul. Vi i ILA ställer oss bakom de krav på förändring för dessa ungdomar som organisationen Vi står inte ut – men vi slutar aldrig kämpa har formulerat. Vi anser att utvisningarna måste sluta genast.

Vad betyder ILA?

ILA är ett nätverk för barn- och ungdomsboksmakare som vill verka för barns och ungas rättigheter i Astrid Lindgrens anda. ILA kan läsas både som ett verb (med två betydelser) och som en förkortning för I Lindgrens Anda.

Nätverket grundades i mars 2017 av Annelie Drewsen och Viveka Sjögren.

Astrid Lindgrens namn används med tillstånd från Saltkråkan AB.