Du fattar inte hur det är

Illustration: Boel Werner

Boel Werner har illustrerat en text av Sara Edvardson Ehrnborg, lärare och en av grundarna till rörelsen Vi står inte ut. Inlägget är ILA:s tredje i kampanjen #amnestinu.

– Sara, du fattar inte hur det är att fly. Jag bodde under en bro i Grekland i sex månader. Vi gick till affären på kvällen, precis när de stängt, och tog gammal mat som de slängt – druvor, bröd, kött.

– Sara, när jag åkte båt från Turkiet till Grekland gick båten sönder mot en sten. Det var mörkt. Två familjer med små barn var med. Till slut fick alla hoppa i. Jag och en kille till hjälpte barnen för vi kunde simma lite. Vi hörde att det var någon som ropade på oss och vi förstod att vi kommit till land. Vi klarade oss allihop. Men det var bara jag och en kille till som hjälpte. Du vet, när folk behöver klara livet tänker de bara på sig själva.

– Sara, du vet inte hur det är. Det är makabert. En gång var jag instängd i en lastbil i ett kylrum i ett dygn. Jag trodde jag skulle dö. Man blir så kissnödig när det är kallt och det gick inte att kissa. Vi hade ingen mat och det var iskallt. Vi var ett gäng. Vi bankade på dörren och skrek för att nån skulle höra oss. Till slut kom polisen och öppnade.

– Sara, polisen förstår inte vad de gör när de slår en. De bara slår. De vet inte var de slår. De kan slå i ansiktet, i magen, överallt. En gång slog de mig så mycket att jag låg i en vecka, jag var alldeles svart på kroppen av alla blåmärken.

– Sara, det är kaos inne i mitt hjärta och min hjärna är som en stad där folk går förbi hela tiden, människor, platser, hela tiden rör det sig. Jag har flytt så många gånger, jag känner mig inte trygg nånstans.

– Den som är ledsen blir gammal fort. Men Sara, du kommer aldrig att bli gammal. Den som är glad blir aldrig gammal.

Text: Sara Edvardson Ehrnborg
Illustration: Boel Werner

*

Detta inlägg är en del av kampanjen #amnestinu som drivs av rörelsen Vi står inte ut. Nätverket ILA – I Lindgrens Anda står bakom kravet på amnesti för ensamkommande barn. Skriv under namninsamlingen för amnesti här!

Illustration: Boel Werner