”Tryggare kan ingen vara”


I en serieruta ger Markku Huovila sin bild av
hur ensamkommande barn och unga behandlas i Sverige just nu.
– Jag tänkte på finska krigsbarn som skickades iväg från kriget till Sverige med en lapp som hängde på bröstet. I den här bilden är det samma sak fast tvärtom, man skickas från Sverige till kriget, säger han.

Bild: Markku Huovila

*

Detta inlägg är en del av kampanjen #amnestinu som drivs av rörelsen Vi står inte ut. Nätverket ILA – I Lindgrens Anda står bakom kravet på amnesti för ensamkommande barn. Skriv under namninsamlingen för amnesti här!

12 Comments on “”Tryggare kan ingen vara””

 1. Det är så fruktansvärt att möta denna attetyd på migrationsverket. Tyvärr du är inte trovärdig, därför kommer du att utvisas. Kallt och utryckslöst.
  #amnestinu

 2. Så pricksäkert. Och på riktigt: man vet inte om man ska skratta eller gråta! Men tack för bilden!

 3. #amnestinu sitter man med dessa hemma i soffan och försöker förklara varför Sverige inte ser något värde i dem, trots deras enorma ansträngningar att bilda sig, anpassa sig och ta igen förlorade skolår så känns det så här…

 4. Jättebra. Som Stina, man vet inte om man ska skratta eller gråta. Katastrofalt. Tack för att du inte är tyst. #amnestinu

 5. Funderar ofta vad vi ska säga till våra barn när de undrar vad vi höll på med. Har ofta sagt till min elever att det fanns tyskar som gömde judar i källaren, och att det kan vara bra att fundera kring vad de själva hade gjort om de levt under andra världskriget… Nu kan det snart vara verklighet! ”Vad gjorde du mamma, när de skickade våran bonusbror till ett farligt land dom han aldrig varit i?”

 6. På pricken! Kan inte hjälpa det men ett bibelcitat poppar upp: Och allt vad ni gjort.mot en av mina minsta….#amnestinu

 7. Det är så sorgligt och det river stora sår i vårt civilsamhälle.

 8. I ett och samma beslut står i princip att ”vi kan tyvärr inte eftersöka släktingar i ditt hemland för att bekräfta din historia om att dom inte finns, för det är ingen som törs åka dit, men nästa vecka när du fyller 18 så tycker vi att du tryggt kan återvända”…

 9. Tack Markku Huovila för att du på ett så otroligt bra sätt visar hur sjukt detta är. Finska krigsbarn skickades med lapp på bröstet till Sverige för att vi skulle hjälpa dem och nu skickar vi barn och ungdomar med lapp på bröstet från Sverige till länder i krig. Många ensamkommande ungdomar flyr nu från Sverige till andra länder….vi har blivit ett land man flyr ifrån. #amnestinu